Οι ελαιώνες μας δεν
ποτίζονται τεχνητά και διατηρούνται καθαροί, τόσο από χημικά όσο και από οργανικά
λιπάσματα εδώ και περίπου 20 χρόνια. Χρησιμοποιούμε μόνο την ελευθέρα
βόσκηση των ζώων, η οποία λειτουργεί και ως φυσική λίπανση.
Η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά
στις αρχές Νοεμβρίου με τις ελιές να είναι πράσινες (άγουρες) και ολοκληρώνεται
τέλος Φεβρουαρίου, ένα στάδιο πριν ωριμάσει ο καρπός, έχοντας το χαρακτηριστικό
ελαφρύ μωβ χρώμα.
Οι ελιές μαζεύονται με τα
χέρια, συσκευάζονται σε τσουβάλια και άμεσα, μέσα στην ίδια ημέρα,
φροντίζουμε να μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο της περιοχής, για να γίνει η ελαιοποίησή
τους. Κατ αυτόν τον τρόπο διατηρείται χαμηλή η οξύτητα του ελαιολάδου
(0,3). Η έκθλιψη γίνεται εν ψυχρώ, δηλαδή μετά το πλύσιμο και την
πολτοποίηση του καρπού η ελαιοζύμη θερμαίνεται κάτω από τους 26°С, αφού όπως
είναι γνωστό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο χάνει μεγάλο μέρος των
βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών του. Έπειτα, αποθηκεύεται στις ιδιόκτητες
ανοξείδωτες δεξαμενές μας, οι οποίες πληρούν όλες τις
απαραίτητες προδιαγραφές. Με πολλαπλές μεταγγίσεις των δεξαμενών, ανά τακτά
χρονικά διαστήματα, πετυχαίνουμε την απομάκρυνση των ιζημάτων από το ελαιόλαδο
και έτσι λοιπόν το ελαιόλαδό μας φτάνει σε εσάς σαν φυσικός
χυμός ελιάς !
Μετά την περίοδο της
συγκομιδής αρχίζει αμέσως η περιποίηση των ελαιόδεντρων, με πρώτη εργασία το
κλάδεμα και φυσικά η φροντίδα συνεχίζεται όλο τον χρόνο !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου